Monday, March 11, 2013

Sabarlah dalam Bersabar :')




Berdoa merupakan suatu usaha kita untuk meminta bantuan Allah SWT. Segala permintaan mestilah dipanjatkan kepada-Nya dalam keadaan penuh kesyukuran dan kerendahan diri, seperti firman Allah SWT dalam surah al-'araaf ayat ke-55 :
"Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan (suara) yang perlahan..."

yaa miko suda berdoa n bersabar dalam keadaan yg membuatkan aty ne rasa maw marah n tengking orang . .tp miko kena ingat mungkin berdiam itu lebih baik . kenapa perlu maw kata org yg maw berubah kearah kebaikan?? sepatutnya bagi laa sokongan bukan menyakitkan aty . . In Shaa Allah , miko dalam proses berubah kearah yg lebih baik , tp tolonglaa stop ~ mmg susa maw tutup mulut org kan . . setiap apa yg kita buat pun maw kna cakap . . huu  . . its oke , nda menyalahkan mana2 pihak , mungkin ada kesalahan yg perlu diperbetulkan . . kalau betul ada , kan lebih baik cakap depan2 :)  . . miko menerima teguran n mmg akan berubah kalau perubahan itu membawa ke arah kebaikan . . miko manusia biasa , sabar pun berlimit juga kan :)



"...boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu."
(Surah al-Baqarah, ayat 216)

sedang miko berusaha utk tenangkan aty ne , miko terbaca laa beberapa atikel/post d iluvislam.com pasal kesabaran nee . .Alhamdulillah  ada sedikit ketenangan jua . . ne antara sedikit ayat dari post tersebut ..

"...Ya, ujian itu Allah SWT turunkan dengan tujuan untuk menguji keimanan kita. Dan, setiap kesulitan itu datang dengan penuh berhikmah. Lalu untuk apa kita marah jika ujian yang Allah timpakan itu adalah bertujuan untuk kita lebih dekat kepada-Nya? Hatta, bila mana orang membuat kita marah, itu pun adalah satu ujian daripada Allah SWT. Maka,bersyukurlah. Bersyukurlah kerana kita ini adalah antara hamba-hambaNya yang terpilih untuk dicintaiNya dan diberi peluang untuk mencintaiNya..."



THE END



No comments:

Post a Comment

Hey ~ ! Komen laa sikitt . .hehehe :)