Wednesday, December 25, 2013

Hati Ini Milik Allah




Lama x update blog . . xda idea kalau hari hari update ^_^ . . di entry kali ini maw bincang soal hati . . yaa soal hati dan perasaan . hehe . well perasaan nda menentu tp Alhamdulillah apa yg jadi mesti ada hikmahNya kan . .this entry actually for my sahabat who's crying becoz of "lelaki" ~ oh my English!

sebelum tuh Alhamdulillah ,Allah bagi kekuatan utk semua yg terjadi . .still ada family n kawan yg byk menyokong . . paling banyak bagi nasihat NUR AFIQAH SYAMINI ~ dari awal smpai sekarang . . walaupun kami terpisah jauh beribu batu (Jordan-Malaysia) , hubungan antara kami x pernah terputus . .sentiasa contact each other . .

to NUR AMALINA n NURUL SYAFIKA , Thanks jugaa sebab slalu ada , terutamanya pika sebab kita kan satu kampus :) hehe . .macam lari tajuk plaa kan  . soal hati jadi soal kamu . .haha its okay , Mukadimah cerita konon . .

Allah sentiasa ada bersama kita wahai sahabat2 ku tersayang , macam yg Syamini cakap "Allah sengaja uji kita dengan perasaan cinta. untuk uji kita sama ada kita lagi sayang pasangan kita atau Dia" ~ ikhlas kan hati sygku  Allah ada perancangan yg terbaik ~ Sesuatu yang menipa diri kita adalah rancangan daripada Allah . . Allah x akan uji kita lebih dari kemampuan kita . INgat Allah sayang kita semua . . La Tahzan ! 


Amalina


Pika n Me


Syamini




~TO BE CONTINUE ...


Tuesday, November 5, 2013

Pabila Engineer Transform jadi Chef : Spaghetti Bolognese

 An Engineer
 A chef 
simple recipe jak pun . . semua orang boleh try d rumah :D hehe ~ bahh mari kita buat spagetti paling simple n sedap ~
Bahan-bahan yg perlu ada :)

  2 bawang putih n sedikit halia

  MeatBall ( im using Ramly Meatball ) 

 Daging kisar/cincang ( produk Ramly jugak , kalau x jumpa daging kisar tuh , guna patty burger ramly pun boleh jugakk :D )

 PREGO : Mushroom , carbonara mushroom, cheese and herbs & traditional 

 Spahhetti San Remo . . guna brand lain pun boleh juga :)

 Parmesan Cheese :)


cara memasak kuah spaghetti nee , sangat simple . . hehe . . saya bagi tgk step bergambar supaya semua org dapat ikut :D

 lupa pulaa kan letak Minyak masak dlm senarai bahan tadi . .hehe . .oke mula2 panaskan minyak dalam kuali n tumiskan laa halia n bawang putih sehingga wangiiiiiiii . . .heheh

 lepas tuh , masukkan daging kisar n gaulkan kejap , around 2-5 minutes then masukkan pula itu meatball :D ,biarkan selama 5 minit jugak ~yummehh ~

 tuangkan kesemua sos Prego seperti didalam gambar :D

  haaa~ macam ne laa rupa bila kesemua sos Prego dimasukkan kedalam kuali :)

 gaulkan laa kesemua bahan2 tadi sehingga mendidih . kalau maw sos spaghetti tuh pekat , x payah laa letak air , tp bagi yg maw x pekat sangat , tambah laa sedikit air mengikut cita rasa masing masing . yaa for me, pekat lagii sedap  . .hahaha

next step , step paling mudah . .budak sekolah rendah pun boleh buat :D

 rebus spaghetti n toskan . . simple kan :)

inilah hasilnyaaa ~


**parmesan cheese tuh utk tabur atas spaghetti **

oke tuh ja pun maw share :) selamat mencuba ~









Saturday, August 17, 2013

Kita Perlukan Masa :') Walau Jarak Terpisah Jauh ~




Walau jarak kita terpisah jauh :')

Ya Allah , aku merindukannya keranaMu ya Allah .
Jauhkanlah aku daripada perkara yang boleh melalaikan aku sehinggakan aku lupa kepadaMu Ya Allah .
Aku mengerti jarak antara kami bukanlah jarak yang menghukum kami,
tetapi jarak ini yang akan menjaga kami :')

Dengan jarak ini , kami berjanji akan berubah menjadi yang lebih baik ,
Berjanji akan memperbaiki cinta kepada Ilahi
Berjanji untuk mencintai pencipta lebih dari segalanya
Berjanji untuk mendalami ajaran agama
Dan dengan jarak ini juga , kami yakin andai satu saatnya nanti , kami akan lebih bersedia untuk melayari alam seterusnya dengan jalan yg di Redhai ,


Aku bersyukur Ya Allah,
kerana memberiku peluang untuk melalui jalanMu ini
Syukur Ya Rabbi
kerana memberikan jarak itu terhadap kami


Ya Allah , sekiranya telah Engkau tetapkan dialah yang terbaik untukku dunia dan akhiratMu , maka satukanlah hatinya dengan hatiku .
Jika dia bukan yang terbaik untukku , maka pisahkanlah kami dengan cara yang baik , Sesungguhnya engkau Perancang yang terbaik untuk kami :')
Aamiiin ~



Friday, June 21, 2013

Salam Jumaat ت Wake up Called ♥

Kes menunggu Call dari c abg , jarang2 suda dengar suara diaa ba ت tapi malam semalam lepas tunggu  punyaa tunggu , sekali lagii dia tertidur kan  . . huhu . .it's okay , dia memang agak sibuk dgn study sekarang ne . . assignment pun banyak . . kadang2 sy ne x faham dengan dia , tp try untuk Husnuzon dgn si Abg ne ت . .



menangis sebelum tdur?? haha mungkin laa . .tp nda laa seteruk gambar d atas tuh kan ヅ dengar c Room mate menyanyi2 sbelah kanan n my bestie yg baring sebelah kiri , sy diam2 jaa dalam selimut. . kononnya suda tidurr , maka masi menanti kna call ~huhu . .

Seawal jam 7.38a.m si Abg call jugaaa . .morning call laa sangat  . .hihi guess what ? Im happy laa sebab semalaman menunggu call tp x jugak kena call . . sy pun merajukk jugak laa sikit2 . . dia minta maaf dan bagitaw yg dia baru habis menghafaz . . dia ckp lagii dia pakai jubah putih dan beserban putih hari ne . .huhu . .mestii comel kan . . lepas call sy dapat mms dari si Abg . .

SubhanAllah , indah kan ciptaanNya ? 
memang happy laa  . . lupaa maw cakap "Thanks" dengan diaa ne  . .hihi . .tuh ja maw kongsii  . .lagipunn jarang updated blog nee . .hihi

To be continue. . .


Wednesday, May 15, 2013

I would like to be an Ideal Muslimah :)

okay , maw share something ne . . sila baca baik2 :) . . sy maw jadi muslimah sejati . . seorang wanita solehah yang sejati . . sy taw , sy belum cukup sempurna utk jadi muslimah yg sejati tp sy try test cuba laa skrg nee utk jadii yg lebih baik . . sama2 laa doakan perubahan yg baik ne okay :)


ramai yang cakap , alaa kalau tutup aurat , berlabuh x dapat laa nak pkai baju cantik2 . . xdapat laa maw gayakan tudung/shawl . . ops , nee silap . . dulu sy pun berfikiran yg sama jugaa  . . tp skrg otak nee dah terbukaa luas , kalau nak berfesyen boleh tp aurat tuh kna tutup jua . . xda guna kan tutup aurat tp baju still ketat . . tuh bukan tutup aurat tuh , tuh namanya membalut aurat . . i admit i hv done that before tp skrg sy buat perubahan . . bukan balut aurat tp tutup aurat :)


comel kaa?? haha . . sy x pernah pakai tudung labuh macam ne . . sy maw sangat pakai so  sy pun pinjam laa dengan kawan saya . . In Shaa Allah , lepas ne maw pkai tudung labuh selaluu :D nanti maw beli tudung yg labuh2 laa :D


marii sama2 kita try JOB ne . .x susah pun kan kalau kita mencuba. . yg penting Niat kita betul kerana Allah bukannya berubah kerana seseorang . . kita akan merasa kemanisan sebagai muslimah tuh , x rugi pun . . mungkin lepas nee , lepas suda cover all ur aurat , lelaki akan lebih menghormati diri kita kan . . x laa macam sebelum ne . . kan kan ??


well , kita x boleh pentingkan diri . . kalau kita x tutup aurat ada 4 orang yang akan menanggung dosa kita . . orang2 yang akan menanggung dosa kita tuh ialah ayah , suami , saudara lelaki n anak lelaki . . keempat-empat golongan lelaki ini perlu bertanggungjawab memikul beban dosa yg dibuat oleh seorang wanita . itu baru org yg perlu bertanggungjawab memikul dosa2 sebagai wanita , belum lagi dosa org2 yg terlibat kan :D



jom ramai2 melabuhkan tudung , bagi yang belum bertudung , jom pakai tudung :D



tadaaaa ~ maaf x berapa nak labuh tudung tuh tp at least cover ur chest la kan :D sy harap sy akan dpt merubah penampilan sy dengan lebih baik . . In Shaa Allah , sama2 laa doakan saya okay :D baju x ketat okay , longgar selonggar longgarnyaa :D



THE END